Happy Easter (z kruchymi zajączkami!)
06:36:00Każda okazja jest dobra, by upiec kruche ciasteczka! Jedyne co zmieniam w różne święta to foremki. W moim pudełku przewijają się formy zajączków, baranków, kurczaczków, a także choinek, gwiazdek i ludzików! Dzięki temu, by cieszyć się ulubionym smakiem nie muszę czekać do Bożego narodzenia!!
Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na kruche ciasteczka do dobrze trafiliście! Od kiedy pamiętam piekłam z babcią, mamą i siostrą kruche ciasto z przepisu na szarlotkę! KLIK
W tym poście przygotuję wam wersje przepisu tylko na ciasteczka, byście nie musieli się zastanawiać co w przepisie na szarlotkę wykorzystać. Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie wam do gustu!
KRUCHE CIASTECZKA
Składniki:- 60 dkg mąki
- 40 dkg masła roślinnego
- 4 żółtka
- 20 dkg cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, dodać cukier puder oraz żółtka i zarobić ciasto.
- Schłodzić w zamrażalniku lub w lodówce.
- Ciasto rozwałkowac na stolnicy i wycinac ulubione kształty
- Piec na zloty kolor, ok 10-15minut w temp. 175 C z termoobiegiem i opiekaniem dolnym.
Smacznego!!
Życzę wam przemiłych świąt i wspaniałego czasu spędzonego w gronie najbliższych!!
1 komentarze
Jaki te ciasteczka mają uroczy kształt! Gdybym miała takie foremki, Wielkanocne wypiekanie wyglądałoby zupełnie inaczej :) Pozostaje mi tylko... pozazdrościć ;)
OdpowiedzUsuń