Domowa szarlotka
04:55:00Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka z przepisu babci! Każda okazja jest dobra, żeby upiec to własnie ciasto!
składniki:
60 dkg mąki
40 dkg masła roślinnego
4 żółtka
20 dkg cukru pudru
4 białka
4 łyżki cukry pudru (do białek)
2 kg antonówek
łyżka tartej bułki
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, dodać cukier puder oraz żółtka i zarobić ciasto. Następnie schłodzić w zamrażalniku. Jabłka poddusić z odrobiną wody, wystudzić i posypać cynamonem.
Ciasto rozdzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy. Na ciasto położyć jabłka (jeśli są bardzo mokre posypać bułką tartą), a następnie rozłożyć ubite białka z szczyptą soli i cukrem pudrem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozsypać równomiernie na białkach. Piec na zloty kolor, ok godziny w temp. 175 C z termoobiegiem i opiekaniem dolnym.
Smacznego!
2 komentarze
Kocham szarlotke więc przepis dla mnie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do siebie na konkurs.Do wygrania książka "ABC Mojego Stylu" ! :)
http://official-patty.blogspot.com/
Szarlotka to dla mnie i mojego męża najlepsze ciasto :D
OdpowiedzUsuń