Pieczone bataty z tahini i lekka salatka z kielkami
13:14:00
Bataty (słodkie ziemniaki) :
- zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów;
- zawierają przeciwutleniacze, związki mineralne oraz witaminy z grupy B;
- poprawiają kondycję wzroku;
- doskonale sprawdzają się w diecie diabetyków;
- poprawiają naszą pamięć;
Pyszne i zdrowe danie, które stanowi dobra alternatywę dla tłustych frytek! :)
Bataty:
- bataty (1-2 sztuk)
- oliwa z oliwek
- sól
Sos do batatów:
- 1-2 łyżek tahini
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz (do smaku)
- chili (opcjonalnie)
- czosnek (pół ząbka)
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do ok. 220 stopni.
- Bataty należy wyszorować, pokroić na ósemki lub szesnastki (w zależności od własnych upodobań) i natrzeć oliwą z oliwek. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obsypujemy sola i pieczemy przez ok 20 -25 minut.
- Myjemy zioła i przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy tahini, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, wodę i doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Pieczone bataty podałam z lekka sałatka:)
Sałatka:
- sałata lodowa (1/2 główki)
- kiełki rzodkiewki (garść)
- prażone pestki dyni i słonecznika (mała garstka)
- pomidor (2-3 sztuki)
- ogórek świeży (1 sztuka)
- feta (pół opakowania) *
- papryka żółta (0,5-1 sztuki)
Przygotowanie:
- Sałatę dokładnie myjemy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki, to samo robimy z ogórkiem i pomidorem (które wcześniej należy obrać ze skory). Do sałatki dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i fetę. Dodajemy kiełki i prażone pestki. Całość dokładnie mieszamy.
Do przyozdobienia:
- mięta
- rozmaryn
- prażone pestki dyni i słonecznika
- kiełki rzodkiewki
* dla wegan równie pyszną alternatywą będzie tofu
Mam nadzieje, ze każdemu będzie smakowało :)
Smacznego!!
1 komentarze
Wygląda naprawdę pysznie! Na pewno spróbuję kiedyś tego przepisu :*
OdpowiedzUsuń