CHIA CAKE
14:04:00
Jeśli uśmiechasz się na co dzień, to wiesz jak wielki i pozytywny wpływ ma to na Twoje życie, relacje z innymi ludźmi i SAMYM SOBĄ. Nie daj się pokonać. Nie czekaj wiecznie.
Nie odwracaj się już więcej. Spróbuj żyć tu i teraz. Idź przed siebie drogą, którą wskazuje Ci serce.
Małe ziarenka chia i od razu uśmiech pojawia mi się na twarzy!
CIASTO CHIA
Tortownica ok 29 cm średnicy
(moja wersja)
(moja wersja)
Składniki:
SPÓD:
- 2 szklanki płatków migdałowych
- 1 i 1/4 szklanki żurawiny ( namoczonej w gorącej wodzie )
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
MASA:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 750 ml mleka (nadaje się zarówno zwykłe jak i roślinne)
- 10-12 łyżek nasion chia
- 4 łyżki syropu z agawy*
- 2 łyżki syropu klonowego*
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 i 1/2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
SPÓD:
- Płatki migdałowe prażymy. Następnie wraz z solą miksujemy. Żurawinę odsączamy dokładnie z wody i dodajemy do "proszku" z migdałów wraz z karobem/kakaem. Całość ponownie miksujemy.
- Dno tortownicy okładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem.
- Przygotowanym Ciastem obklejamy dokładnie dno tortownicy i wkładamy do lodówki.
MASA:
- Wszystkie składniki (oprócz agaru) dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. godzinę.
- Po tym czasie masę stawiamy na ogień i zagotowujemy. Dodajemy agar, mieszamy cały czas. Masę gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Studzimy masę, która jeszcze lekko ciepłą przelewamy na wcześniej przygotowany spód.
- Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny.
Backstage:
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie ukradła i nie wykorzystała na śniadanie!! :D
Moje chia były przepyszne. Na śniadanko wystarczyło dodać kilka nerkowców, które zalałam syropem klonowym!
W kuchni nic tylko się bawić! Wszędzie znajdziecie inspiracje. Pamiętajcie, że raz się uda, a raz nie. Nie ma co się przejmować. Byle się nie poddawać i dążyć do przodu. Wszystkim życzę smacznego!
Oryginalny przepis znajdziecie na http://truetastehunters.blogspot.com/
5 komentarze
Co za wyszukane przepisy. Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńciasto wyglada przepieknie <3
OdpowiedzUsuńhttp://kataszyyna.blogspot.com/
Jaaaaak to ciasto kusi :<
OdpowiedzUsuńAle apetycznie to wygląda :) Może wykorzystam przepis na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
Usuń