Peanut butter curry (vegan)
07:36:00
-chili, które pozytywnie wpływa na metabolizm;
-tofu, które charakteryzuje się dużą zawartością białka ;
-pożądnej porcji sezonowych warzyw;
-tofu, które charakteryzuje się dużą zawartością białka ;
-pożądnej porcji sezonowych warzyw;
Wegańskie curry z masłem orzechowym
Składniki:
- ryż pełnoziarnisty
- 250 ml mleka kokosowego
- kostka tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta chili
- sok z połowy limonki
- garść szpinaku baby
- pół papryki
- kilka kawałkow cukini
Przygotowanie:
- Porcję ryżu ugotować według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni, na łyżce tłuszczu zeszkllić cebulę i czosnek. Gdy będą rumiane, dodać do nich imbir. Smażyć całość przez ok. minutę. Następnie przelać na patelnię mleko kokosowe i szklankę wody. Składniki gotować na większym ogniu, po chwili dodaj do nich masło orzechowe, sok z limonki oraz przyprawy.
- Całość dobrze wymieszać. Po 3 minutach dorzucić do curry liście szpinaku, tofu, pokrojoną papryke i cukinię. Całość dusić aż sos zgęstnieje i wyda z siebie orzechowy aromat, a warzywa staną się pół twarde.
- Podawać z ryżem, prazonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z natką pietruszki
SMACZNEGO!!
2 komentarze
Pysznie wygląda *.* mogłabym jeść masło orzechowe na okrągło, więc to danie bardzoooo mi odpowiada :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek masła orzechowego do wytrawnych dań !
OdpowiedzUsuń