Pasta kanapkowa z soczewicy i masła orzechowego
06:54:00
PASTA KANAPKOWA Z SOCZEWICY I MASŁA ORZECHOWEGO
Składniki:
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Soczewicę opłukać, zalać wrzącą wodą ( 1 cm powyżej poziomu soczewicy ).
- Gotować 10-15 minut.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju.
- Ugotowaną soczewicę zblentować z masłem orzechowym, solą i pieprzem. Dodać cebulę i ponownie zblendować. ( tym razem krócej, by były wyczuwalne kawałki cebuli )
Przechowywać w lodówce.
Pasta ta pasuje również w formie obiadowego sosu do ryżu, kaszy, czy makaronu.
0 komentarze