Truskawkowe mini serniczki z nerkowców
11:32:00Z dnia na dzień coraz bardziej jestem stęskniona za słońcem, dlatego głównym składnikiem dzisiejszego deserku są truskawki!
- CIASTO:
- 1/2 szklanki migdałów / płatki migdałowych;
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
- mała garstka orzechów włoskich;
- 5- 6 daktyli;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli;
- MASA:
- miseczka truskawek (świeżych lub mrożonych)
- ok 1/2 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- szklanka nerkowców (moczonych przez ok. 3 godziny)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wodą na kilka minut.
- Migdały, wiórki kokosowe i orzechy włoskie zblendować. Dodać daktyle, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli i ponownie blendować do konsystencji ciasta.
- Spód maffinkowych foremek napełnić masą i włożyć do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę blenduję około minuty do połączenia wszystkich składników.
- Masę wylać na spód muffinek i włożyć do zamrażarki na ok 2 godziny. Ok 20 minut przed podaniem wyjąć z zamrażarki!
Koniecznie spróbujcie, bo to właśnie ten deserek jest jednym z moich ulubionych! Samo zdrowie! :)
2 komentarze
Ślicznie wyglądają i pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie ten krem stężał! I jaki ma cudowny kolor :D
OdpowiedzUsuń