Truskawkowo karobowa chia na dzień dobry!
07:22:00
Już kiedyś pisałam wam o nasionkach chia, ale przypomnę, że to właśnie one należą do najzdrowszych żywności na świecie. Dostarczają wiele cennych substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Bogate są w białko roślinne, zdrowe tłuszcze omega-3 i błonnik!
Dziś przygotowałam te wspaniałe nasionka w dwóch smakach. Jednym "podstawowym" oraz drugim z dodatkiem karobu. Nasionkom towarzyszy mus truskawkowo-bananowy oraz ziarna słonecznika.
SKŁADNIKI: (na dwie porcje)
- karobowa wartswa chia:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 czubata łyżka karobu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- mleczna warstwa chia:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- truskawkowo bananowa warstwa:
- garść mrożonych truskawek
- 1 banan
- do posypania:
- ziarna słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
- Noc wcześniej w jednym naczyniu dokładnie wymieszać nasionka chia, karob, syrop klonowy i mleko. W drugim pojemniku połączyć wszystkie składniki na mleczną warstwę. Po 15 minutach przemieszać zawartość obu naczyń. Odłożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Rano zblendować mrożone truskawki z bananem.
- Do szklanki lub słoiczka lać w taki sposób, by powstały kolorowe warstwy. Posypać ziarnami słonecznika.
Spróbujcie także innego przepisu na śniadanie z nasionkami chia w roli głównej -> KLIK
/ J
1 komentarze
Nie dość, że wygląda bajecznie, to jeszcze takie zdrowe! Koniecznie muszę się przekonać jak smakuje!!!
OdpowiedzUsuń