Truskawkowo karobowa chia na dzień dobry!

07:22:00

Już kiedyś pisałam wam o nasionkach chia, ale przypomnę, że to właśnie one należą do najzdrowszych żywności na świecie. Dostarczają wiele cennych substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Bogate są w białko roślinne, zdrowe tłuszcze omega-3 i błonnik! 

Dziś przygotowałam te wspaniałe nasionka w dwóch smakach. Jednym "podstawowym" oraz drugim z dodatkiem karobu. Nasionkom towarzyszy mus truskawkowo-bananowy oraz ziarna słonecznika. 


SKŁADNIKI: (na dwie porcje)

 - karobowa wartswa chia:
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 czubata łyżka karobu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
- mleczna warstwa chia:
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
- truskawkowo bananowa warstwa:
  • garść mrożonych truskawek
  • 1 banan
- do posypania:
  • ziarna słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
  1.  Noc wcześniej w jednym naczyniu dokładnie wymieszać nasionka chia, karob, syrop klonowy i mleko. W drugim pojemniku połączyć wszystkie składniki na mleczną warstwę. Po 15 minutach przemieszać zawartość obu naczyń. Odłożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Rano zblendować mrożone truskawki z bananem.
  3. Do szklanki lub słoiczka lać w taki sposób, by powstały kolorowe warstwy. Posypać ziarnami słonecznika.






Spróbujcie także innego przepisu na śniadanie z nasionkami chia w roli głównej -> KLIK

/ J










Może Ci się także spodobać

1 komentarze

  1. Nie dość, że wygląda bajecznie, to jeszcze takie zdrowe! Koniecznie muszę się przekonać jak smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń

Popularne wpisy

Polecany post

Toaletka - kolejne marzenie spełnione

Znowu zmiany? Tak! Uwielbiam ciągle coś robić w pokoju. Moja głowa jest ciągle pełna pomysłów! Zawsze marzyłam o toaletce, a dziś marze...