Fit pierniczki z kaszy jaglanej
13:07:00
Moje pierwsze w pełni zweganizowane święta, a co z tym idzie - wegańskie pierniczki. Szczerze powiem, że myślałam, że uda im się przetrwać chodź kilka dni... Nie minęło kilka godzin, a ich już nie ma! W te święta warto robić trochę zdrowsze potrawy. Stąd pomysł na zdrowe inspiracje świąteczne. Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana jest zdrowa i można ją wykorzystać do wielu dań - na słodko, słono, ostro... W formie jaglanki, dodatek do obiadu, urozmaicenie zdrowej sałatki, puddingu, a teraz także PIERNICZKÓW. Mam nadzieję, że przekonam was, że zdrowo, może znaczyć pysznie.
FIT pierniczki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 150g surowej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- duża szklanka mleka roślinnego
- szczypta soli
- 50g oleju kokosowego
- 150 g syropu klonowego
- 80g mąki ryżowej
- 50g mąki gryczanej
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta imbiru
Przygotowanie:
- Mleko zagotować. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i gotować na mleku z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego ze szczyptą soli.
- Olej, syrop klonowy, kakao oraz przyprawy włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
- W misce zagnieść masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Ciasto włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć ulubiony kształt pierniczków. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
SMACZNEGO!!
0 komentarze