Wegańskie alternetywy jajka
05:34:00Weganizm powoli rewolucjonizuje branżę spożywczą oraz restauracyjną wielu państw na świecie - w tym Polski. Niemal każdy posiłek można odtworzyć w wersji roślinnej, udowadniając tym urozmaicenie diety wegańskiej.
Dzięki zamiennikom mięsa oraz nabiału wykonać można: wegańską jajecznicę ( tofucznicę ), bezę z aquafaby, tofurnik - idealnie naśladujący popularny w tradycyjnej kuchni sernik oraz roślinne kotlety, czy pulpeciki wykonane z warzyw.
Alternatywy jajek pomogą zwiększyć kreatywność nie tylko roślinożerców! Takie zabawy w kuchni pomogą wam odkryć nowe smaki oraz urozmaicą dietę- składniki te często przynoszą korzyść dla zdrowia. Przekonacie się również, że bycie wege, nie jest w cale takie trudne.
- siemię lniane (idealne do przepisów w którym jajko jest niezbędne)
- nasionka chia (ciasta, naleśniki)
- banan (muffinki, cheb, ciasta, naleśniki)
- awokado (czekoladowe desery)
- mus jabłkowy
- puree z dyni
- puree z batata
- płatki owsiane (naleśniki)
- ocet jabłkowy + soda oczyszczona (pieczone potrawy)
- tofu (tofucznica, omlet)
- aquafaba - woda z ciecierzycy (zamiennik białek - beza, omlet białkowy)
- skrobia ziemniaczana i kukurydziana (naleśniki)
- jogurt sojowy
0 komentarze