Makaron z soczewicą, pomidorkami i papryką
13:36:00Jak zastąpić białko na diecie roślinnej? Moim zdaniem jednym z najlepszych i najsmaczniejszych warzyw, stanowiących alternatywę dla produktów odzwierzęcych, jest soczewica. To właśnie z nią przygotowałam dzisiejszy obiad:
Makaron z soczewicą z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki oraz tofu.
Składniki :
- makaron
- ok. 4 łyżki ugotowanej soczewicy ( u mnie czerwona )
- łyżka oleju
- 1/4 cebuli
- 2-3 łyżki wody
- pieprz, sól (do smaku)
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta chili
- garść ciecierzycy (u mnie z puszki)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/8 - 1/4 papryki
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- kilka małych kawałeczków tofu
- roszponka
Przygotowanie:
- Makaron ugotować.
- Cebulkę podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Soczewicę zblendować z cebulką, oraz wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić pieprzem, solą, słodką papryką oraz chili.
- W woku lub na patelni połączyć makaron z sosem z soczewicy i dodać ulubione dodatki (u mnie ciecierzyca, pomidorki koktajlowe, papryka).
- Na osobnej patelni sprażyć pestki dyni i nasiona słonecznika słonecznika oraz pokrojone tofu.
- Makaron podawać w towarzystwie roszponki, pestek dyni, nasion słonecznika i tofu.
SMACZNEGO!
Ps: To wygląda strasznie skomplikowanie, ale uwierzcie mi że przygotowanie obiadu, jest proste i szybkie! A co najważniejsze pasta z soczewicą jest na prawdę pyszna. :)
0 komentarze