Zielony makaron z orzechami + ulubione smoothie
10:20:00
Wiosna sprzyja mojemu apetytowi na zdrowe i sycące zielone potrawy! Za oknem niestety szaro i buro, więc postanowiłam do mojej kuchni wprowadzić atmosferę, zapach i smak jednej z najpiękniejszych pór roku!
Dziś przygotowałam zielony makaron z jarmużu, szpinaku i orzechów.
Składniki: (3-4 porcje)
- makaron
- 2 szklanki jarmużu
- 2 szklanki szpinaku
- do 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz (do smaku)
- szczypta chili
- kilka różyczek brokuła
- 4 pomidorki koktajlowe
- kilka orzechów włoskich (do posypania)
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Brokuły ugotować, a następnie przelać zimną wodą by pozostały apetycznie zielone.
- Ugotować makaron,
- Jarmuż i szpinak dokładnie umyć. Następnie zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek orzechów włoskich i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, chili i ponownie zblendować.
- W woku lub na patelni na średnim ogniu dokładnie wymieszać makoron z sosem i ugotowanymi różyczkami brokuła.
- Podawać z pomidorkami koktajlowymi uprażonymi orzechami włoskimi i rukolą.
Na szczęście przygotowałam zbyt dużo zieleninki, więc postanowiłam przygotować sobie to picia pyyszne smoothie.
Składniki:
- garść jarmużu
- garść szpinaku
- połowa banana
- szklanka ulubionego mleka ( w mojej wersji ryżowo migdałowe)
Przygotowanie:
- Jarmuż i szpinak dokładnie umyć.
- Zblenować z bananem i mlekiem.
SMACZNEGO!!!
0 komentarze