Peanut butter curry (vegan)

07:36:00




Wegańskie curry z masłem orzechowym to prawdziwy fit obiad - a to za sprawą: 
-chili, które pozytywnie wpływa na metabolizm;
-tofu, które charakteryzuje się dużą zawartością białka ;
-pożądnej porcji sezonowych warzyw;

Wegańskie curry z masłem orzechowym
Składniki:
  • ryż pełnoziarnisty
  • 250 ml mleka kokosowego
  • kostka tofu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta chili
  • sok z połowy limonki
  • garść szpinaku baby
  • pół papryki
  • kilka kawałkow cukini
Przygotowanie:

  1. Porcję ryżu ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  2. Na patelni, na łyżce tłuszczu zeszkllić cebulę i czosnek. Gdy będą rumiane, dodać do nich imbir. Smażyć całość przez ok. minutę. Następnie przelać na patelnię mleko kokosowe i szklankę wody. Składniki gotować na większym ogniu, po chwili dodaj do nich masło orzechowe, sok z limonki oraz przyprawy.
  3. Całość dobrze wymieszać. Po 3 minutach dorzucić do curry liście szpinaku, tofu, pokrojoną papryke i cukinię. Całość dusić aż sos zgęstnieje i wyda z siebie orzechowy aromat, a warzywa staną się pół twarde.
  4. Podawać z ryżem, prazonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z natką pietruszki
SMACZNEGO!!





Może Ci się także spodobać

2 komentarze

  1. Pysznie wygląda *.* mogłabym jeść masło orzechowe na okrągło, więc to danie bardzoooo mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek masła orzechowego do wytrawnych dań !

    OdpowiedzUsuń

Popularne wpisy

Polecany post

Toaletka - kolejne marzenie spełnione

Znowu zmiany? Tak! Uwielbiam ciągle coś robić w pokoju. Moja głowa jest ciągle pełna pomysłów! Zawsze marzyłam o toaletce, a dziś marze...