Na wegańskie święta i nie tylko - roślinny pasztet z ciecierzycy z nasionami słonecznika

08:28:00

Weganie, wegetarianie i ... pasztet? Tak, ale w tylko w wersji roślinnej. Pasztet z ciecierzycy to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Bogaty w białko idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, czy kolacje. Koniecznie spróbujcie!


Pasztet z ciecierzycy z nasionami słonecznika
Składniki:
  • 1 miseczka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1/2 obranego jabłka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 szklanka nasion słonecznika 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Piekarnik ustawić na 180 st. C. na termoobieg.
  2. Olej kokosowy rozgrzać na patelni z liśćmi laurowymi, rozmarynem, owocami jałowca, ziela angielskiego i goździkiem. Na rozgrzany olej dodać cebulę i jabłko (pokrojone w kostkę). Zarumienić i dodać drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach zdjąć patelnie z ognia i wyrzucić przyprawy.
  3. Cebulę, jabłko, czosnek i olej (na którym smarzyliśmy) wrzucić do blendera. Dodać ciecierzycę, połowę nasion słonecznika, siemię lniane, sos sojowy oraz resztę przypraw. Zblendować na gładką masę. Dodać resztę nasion słonecznika i dokładnie wymieszać. 
  4. Keksówkę dokładnie nasmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i posypać nasionami słonecznika na wierzchu.
  5. Piec ok 45-60 minut. Najlepiej zostawić na noc lub kilka godzin do przestudzenia. 
Smacznego! 


Może Ci się także spodobać

0 komentarze

Popularne wpisy

Polecany post

Toaletka - kolejne marzenie spełnione

Znowu zmiany? Tak! Uwielbiam ciągle coś robić w pokoju. Moja głowa jest ciągle pełna pomysłów! Zawsze marzyłam o toaletce, a dziś marze...