Na wegańskie święta i nie tylko - roślinny pasztet z ciecierzycy z nasionami słonecznika
08:28:00
Weganie, wegetarianie i ... pasztet? Tak, ale w tylko w wersji roślinnej. Pasztet z ciecierzycy to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Bogaty w białko idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, czy kolacje. Koniecznie spróbujcie!
Pasztet z ciecierzycy z nasionami słonecznika
Składniki:
- 1 miseczka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1/2 obranego jabłka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 goździk
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawić na 180 st. C. na termoobieg.
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni z liśćmi laurowymi, rozmarynem, owocami jałowca, ziela angielskiego i goździkiem. Na rozgrzany olej dodać cebulę i jabłko (pokrojone w kostkę). Zarumienić i dodać drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach zdjąć patelnie z ognia i wyrzucić przyprawy.
- Cebulę, jabłko, czosnek i olej (na którym smarzyliśmy) wrzucić do blendera. Dodać ciecierzycę, połowę nasion słonecznika, siemię lniane, sos sojowy oraz resztę przypraw. Zblendować na gładką masę. Dodać resztę nasion słonecznika i dokładnie wymieszać.
- Keksówkę dokładnie nasmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i posypać nasionami słonecznika na wierzchu.
- Piec ok 45-60 minut. Najlepiej zostawić na noc lub kilka godzin do przestudzenia.
Smacznego!
0 komentarze