Waniliowe babeczki ze swieżymi truskawkami

06:53:00


Wreszcie w sklepach zaczynają pojawiać się truskawki, które w smaku coraz bardziej przypominają czerwcowe, więc postanowiłam wykorzystać moja pierwszą wolna sobote od bardzo dawna! Mając ochotę na deser dorwałam ciasto francuskie, które od kilku dni lezy w mojej lodówce. Tak powstały: 

BABECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z DOMOWYM BUDYNIEM WANILIOWYM ORAZ ZE ŚWIEŻYMI TRUSKAWKAMI

Składniki:

- spód:
  • rolka ciasta francuskiego 
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki brazowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
- budyń:
  • 0,5 litra mleka roslinnego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 1 łyżka syropu z daktyli
- wierzch:
  • kilka świeżych truskawek (lub innym ulubionych sezonowych owoców)
Przygotowanie:

  1. Siemie lniane wymieszać z woda i pozostawić na 5 minut. 
  2. Na ciasto francuskie równomiernie rozłozyć siemie, posypac cukrem i cynamonem. 
  3. Zwinąć w rulonik, a nastepnie pokroić w 1.5 cm kawałki.
  4. Foremki wysparowac tłuszczem i połozyc na nich wyciete kawałki ciasta.
  5. Odlac pół szklanki mleka, a pozostałe podrzać w rondelku ( ale nie zagotować! ) Do szklanki z mlekiem dodać mąkę i nasionka wanilii ( laskę wanilii należy rozciąć nożem i wygrążyć środek). Dokładnie wymieszać składniki, a nastepnie wlać do rondelka z ciepłym mlekiem i energicznie mieszać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Po tym czasie należy spróbować budyń i ewentyalnie dosłodzić go syropem z daktyli (lub innym słodzikiem).
  6. Budyń przelać do foremek z ciastem i włozyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na termoobiegu i piec przez około 20 minut do złotego koloru.
  7. Po tym czaise wyjąć z piecyka, a gdy juz ostygną przybrac je świezymi truskawkami.
SMACZNEGO!!





Może Ci się także spodobać

1 komentarze

Popularne wpisy

Polecany post

Toaletka - kolejne marzenie spełnione

Znowu zmiany? Tak! Uwielbiam ciągle coś robić w pokoju. Moja głowa jest ciągle pełna pomysłów! Zawsze marzyłam o toaletce, a dziś marze...