Francuskie pierożki z soczewicą
08:45:00Pamiętacie przepis na pastę z soczewicy? Od miesięcy nieustannie gości w moich posiłkach. Już nie raz robiłam pierożki z ciasta francuskiego, ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to, żeby jako farsz użyć mojej ulubionej pasty do chleba.
Pierożki z ciasta francuskiego z farszem z soczewicy
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego
- pół szklanki suchej soczewicy
- pół cebuli
- łyżka oleju
- pieprz, sól ( do smaku)
- 1-2 łyżeczki curry
- kukurydza z puszki lub suszone pomidory
Przygotowanie:
- Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oleju.
- Ugotowaną soczewicę zblendować z zeszkloną cebulą, pieprzem i solą oraz przyprawą curry. Do pasty dodać kukurydzą lub suszone pomidory. (lub i to i to!)
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i zaklejamy pierożki z farszem w środku.
- Pieczemy ok 15 minut do złotego koloru.
0 komentarze