Niedzielna chia z masłem orzechowym i owocami lata
03:24:00
Wielkanoc tuż tuż! Dla mnie jest to czas niekończących się śniadań i wiecznie zastawionych stołów! Dziś przychodze do was z propozycją śniadania z iście wiosenno-letnią nutą! Chia z masłem orzechowym i ulubionymi owocami to efekt mojej niedzielnej ochoty na zdrowe śniadanie!
- MUS MALINOWY:
- 1 szklanka malin ( świezych lub mrozonych )
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki nasion chia
- PUDDING CHIA:
- 1,5 szklanki mleka (u mnie ryżowego)
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki masła orzechowego (najlepszy będzie z kawałkami orzechów!)
- 1/3 szklanki nasion chia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- DODADKI:
- 3 duże truskawki
- 1 kiwi
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1-2 łyżki ulubionej granoli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Maliny podgrzać na małym ogniu z sokiem z pomarańczy. Po roztopieniu ściągnąć z ognia, dodajać chia i całosć zamieszać. Gdy mus ostygnie przelać do pojemniczka i dać do lodówki na noc.
- Mleko zblendować z wanilią, syropem klonowym, masłem orzechowym i wiórkami. Dodać nasionka chia i zamieszać. Zostawić na noc w lodówce.
- Rano układać warstami: pudding, mus malinowy i ulubione dodadki w ulubionej kolejnosci i proporcjach.
SMACZNEGO!
0 komentarze