Truskawkowe mini serniczki z nerkowców

11:32:00

Z dnia na dzień coraz bardziej jestem stęskniona za słońcem, dlatego głównym składnikiem dzisiejszego deserku są truskawki!

Składniki :

- CIASTO:

  • 1/2 szklanki migdałów / płatki migdałowych;
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
  • mała garstka orzechów włoskich;
  • 5- 6 daktyli;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli;
- MASA:

  • miseczka truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • ok 1/2 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • szklanka nerkowców (moczonych przez ok. 3 godziny)
  • szczypta soli
Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wodą na kilka minut. 
  2. Migdały, wiórki kokosowe i orzechy włoskie zblendować. Dodać daktyle, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli i ponownie blendować do konsystencji ciasta.
  3. Spód maffinkowych foremek napełnić masą i włożyć do lodówki.
  4. Wszystkie składniki na masę blenduję około minuty do połączenia wszystkich składników.
  5. Masę wylać na spód muffinek i włożyć do zamrażarki na ok 2 godziny. Ok 20 minut przed podaniem wyjąć z zamrażarki! 




Koniecznie spróbujcie, bo to właśnie ten deserek jest jednym z moich ulubionych! Samo zdrowie! :)






Może Ci się także spodobać

2 komentarze

  1. Ślicznie wyglądają i pewnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ten krem stężał! I jaki ma cudowny kolor :D

    OdpowiedzUsuń

Popularne wpisy

Polecany post

Toaletka - kolejne marzenie spełnione

Znowu zmiany? Tak! Uwielbiam ciągle coś robić w pokoju. Moja głowa jest ciągle pełna pomysłów! Zawsze marzyłam o toaletce, a dziś marze...